Disyorkan, 2020

Pilihan Editor

Cara Nonaktifkan Ciri Peta Snap di Snapchat

Snapchat adalah salah satu syarikat yang paling inovatif di luar sana. Ia sentiasa mengemas kini aplikasinya termasuk ciri baru yang belum pernah kita lihat sebelumnya. Rasanya Snapchat memperkenalkan ciri baru setiap minggu. Hanya beberapa hari lagi, Snapchat memperkenalkan satu lagi ciri yang dikenali sebagai Peta Snap. Idea utama ciri ini ialah anda dapat melihat rakan anda pada peta interaktif dan sebaliknya. Di samping itu, anda dapat melihat Acara menarik seperti acara sukan, berita terkini, dan banyak lagi yang berlaku di seluruh dunia.

Dalam kata-kata Snapchat, ciri ini telah diperkenalkan supaya orang ramai bukan sahaja dapat melihat apa yang dilakukan rakannya, tetapi juga menyertai mereka jika mereka mahu. Tetapi ramai orang yang terancam sekarang, yang mungkin termasuk anda. Hakikat bahawa sesiapa sahaja boleh melihat anda di mana anda berada, menjadikan apl itu sebagai syurga pengayun. Nah, tidak sepenuhnya, ciri Peta Snap adalah pilihan dan anda boleh memilih untuk menyahdayakannya. Jadi, jika anda sedikit bimbang untuk dijejaki, berikut cara untuk melumpuhkan ciri Peta Snap di Snapchat dalam Android dan iOS:

Lumpuhkan Peta Snap Melalui Tetapan Snapchat

1. Akses Tetapan Peta Snap

Mengakses menu tetapan untuk Peta Snap anda sangat mudah. Apabila anda melancarkan aplikasinya, cub pada pemidang tilik kamera untuk memasuki mod Peta Snap . Semasa berada di sana, anda boleh mengezum pada peta untuk melihat apa yang berlaku di seluruh dunia. Untuk mengakses tetapan, ketik pada ikon tetapan di sebelah kanan atas seperti yang ditunjukkan dalam gambar.

2. Pilih Siapa yang Boleh Lihat Lokasi Anda

Dalam halaman tetapan Peta Snap, anda boleh menetapkan keutamaan anda tentang siapa yang boleh melihat anda di peta. Secara lalai pilihan "Rakan Saya" akan dipilih yang bermaksud semua rakan Snapchat anda dapat melihat anda di Peta Snap. Di sini, jika anda mahukan anda juga boleh memilih rakan mana yang akan dapat mengakses lokasi anda. Untuk melakukan itu, hanya ketik pada "Pilih Kawan" dan pilih rakan-rakan yang ingin anda kongsi lokasi anda .

Jika anda tidak mahu membenarkan sesiapa sahaja mengakses lokasi anda, aktifkan "Mod Hantu" . Sekarang tiada siapa yang dapat mengakses lokasi anda dan melihat anda di Peta Snap.

Melumpuhkan Kebenaran Lokasi Snapchat

Langkah-langkah di atas akan memastikan bahawa tiada sahabat atau orang lain untuk perkara itu akan dapat mengakses lokasi anda. Walau bagaimanapun, ini tidak menghentikan Snapchat daripada mengakses data lokasi anda. Jika privasi adalah kebimbangan anda, anda perlu melumpuhkan kebenaran lokasi yang diberikan kepada Snapchat dari tetapan dalaman telefon anda. Tetapi ingat, selepas melakukan ini, anda juga tidak akan dapat menggunakan mana-mana penapis geografi Snapchat.

Untuk melakukan ini di Android, hanya pergi ke Tetapan-> Lokasi-> Snapchat-> Kebenaran apl dan matikan akses ke kebenaran Lokasi.

Pengguna iPhone hanya perlu pergi ke halaman Tetapan dan tatal ke bawah sehingga mereka mendapati Snapchat. Ketik padanya dan kemudian pilih Lokasi-> Tidak pernah . Itulah ia, mudah sekali.

Hentikan Diri Anda Dari Menunjukkan Pada Peta Snap

Ciri baru Snapchat adalah sejuk tetapi ia telah menimbulkan kebimbangan privasi. Untuk berfikir bahawa orang lain dapat menjejaki anda dalam masa nyata, agak menjengkelkan. Syukurlah, Snapchat juga telah memasukkan tetapan yang akan membantu anda mengurus pilihan lokasi anda. Jadi, adakah anda menyukai ciri Snapchat baru ini dan merancang untuk menggunakannya, atau, anda akan mematikannya sebaik sahaja anda mendapatkannya. Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Top