Disyorkan, 2020

Pilihan Editor

Cegah Penyimpanan Kredensial Desktop Jauh di Windows

Sambungan Desktop Jauh di Windows membolehkan anda untuk log masuk ke mana-mana PC jauh dan mengakses semua program, fail, dan sumber rangkaian seolah-olah anda sebenarnya duduk di hadapan komputer jauh.

Kami sebelum ini telah menulis tentang cara mengkonfigurasi desktop jauh pada komputer Windows 7/8/10 dan bagaimana cara menyiapkan penghala anda supaya jauh ke komputer tempatan dari luar rangkaian anda.

Di Windows, Sambungan Desktop Jauh menyimpan kelayakan Desktop Jauh anda, secara lalai. Ini boleh menjadi bahaya keselamatan, terutamanya jika anda berkongsi komputer yang anda gunakan untuk log masuk ke komputer jauh. Siaran ini menerangkan bagaimana untuk melumpuhkan tetapan yang membolehkan Windows menyimpan kebijaksanaan anda.

Lumpuhkan Penjimatan Kredensial Desktop Jauh

Untuk mengakses Sambungan Desktop Jauh, buka menu Mula, pilih Semua Program, buka folder Aksesori, dan klik pada Sambungan Desktop Jauh . Atau klik pada Mula dan taipkan desktop jauh.

Pada tab Umum pada kotak dialog Sambungan Desktop Jauh, terdapat kotak semak yang dipanggil Benarkan saya untuk menyelamatkan bukti kelayakan . Menghidupkan kotak semak ini, membolehkan anda memberitahu Windows, apabila anda memberikan kelayakan anda pada kotak dialog yang seterusnya, untuk menyimpan bukti yang anda masukkan.

Untuk menutup Sambungan Desktop Jauh tanpa menyambung ke komputer jauh, klik butang X di sudut atas dan atas kotak dialog.

Untuk menghapuskan keupayaan Windows untuk menyelamatkan kelayakan anda apabila anda log masuk ke komputer jauh, klik butang Mula dan masukkan " gpedit.msc " (tanpa petikan) dalam kotak Carian dan fail carian . Apabila Windows menemui fail gpedit.msc, sama ada tekan Enter atau klik pautan yang dihasilkan. Ambil perhatian bahawa pilihan ini tidak akan tersedia di edisi Starter atau Home of Windows.

Memaparkan kotak dialog Editor Dasar Kumpulan Tempatan . Di dalam pokok di sebelah kiri, arahkan ke item berikut:

 Konfigurasi Pengguna | Templat Pentadbiran | Komponen Windows | Perkhidmatan Desktop Jauh 

Pilih item Client Connection Desktop Remote di bawah Perkhidmatan Desktop Jauh . Dalam senarai Tetapan di sebelah kanan, klik dua kali pada Jangan biarkan kata laluan disimpan tetapan.

Pada kotak dialog yang dipaparkan, pilih butang radio Enabled .

Klik OK untuk menutup kotak dialog untuk Jangan biarkan kata laluan disimpan tetapan.

Untuk menutup kotak dialog Editor Dasar Tempatan, pilih Keluar dari menu Fail .

Yang Benarkan saya menyimpan kotak semakan kredensial pada kotak dialog Sambungan Desktop Jauh masih tersedia. Walau bagaimanapun, apabila anda menyambung dan anda diminta untuk kelayakan anda, anda tidak akan dapat memberitahu Windows untuk mengingati kelayakan yang anda masukkan. Nikmati!

Top